Het grote verschil tussen houtskool en briketten is dat houtskool sneller verbrandt, het zorgt voor meer vlammen en bereikt een hogere temperatuur. Hierdoor is houtskool ideaal voor een open barbecue en voor wanneer je direct wilt grillen. Briketten hebben meer de tijd nodig om op temperatuur te komen, maar hierdoor gaan briketten wel langer mee. Wanneer je een barbecue hebt die je kunt afsluiten met een deksel, dan worden briketten aangeraden voor gebruik. Verder zijn briketten geschikt voor gerechten waarbij de bereidingstijd langer is. Bijvoorbeeld een stuk vlees dat de tijd nodig heeft om te garen.
Wat is houtskool en wat zijn briketten?
Houtskool is het resultaat van niet volledig verbrand hout. Om houtskool te creëren wordt hout verbrand waarbij de luchttoevoer beperkt wordt, zodat niet alles wordt verbrand. Het gedeelte wat overblijft zal verkoold hout (het houtskool) zijn en dit is een ideale brandstof voor de barbecue.
Briketten worden gemaakt door middel van de resten die overblijven bij de productie van houtskool. Deze resten worden fijngemalen en uiteindelijk worden ze met gebruik van bindmiddel tot blokjes samengeperst.
Hoeveel houtskool of briketten in barbecue?
Hoeveel houtskool of briketten je in de barbecue doet, hangt af van hoe lang je wilt gaan barbecueën en met hoeveel personen. Een veelgemaakte fout is dat mensen te veel houtskool of briketten in de barbecue plaatsen. Dat is helemaal niet nodig. Een klein laagje is voldoende om de barbecue op de juiste temperatuur te krijgen. Weet je niet hoeveel houtskool of briketten je moet halen? Onthoud dan deze regel: Met 3 kilo kan je ongeveer anderhalf uur tot 2 uur barbecueën.
Hoe lang duurt het voordat de houtskool of briketten warm zijn?
Het duurt ongeveer 45 minuten tot 1 uur voordat de houtskool en briketten op de juiste temperatuur zijn. Belangrijk is dat er geen vlammen meer zijn en dat de kolen bedekt zijn met een laagje witte as. Gebruik je een starter? Dan zijn de houtskool en de briketten ongeveer na 30 minuten op temperatuur.
Houtskool of briketten gebruiken?
Wil je snel gaan barbecueën en heb je liever veel controle over de barbecue? Kies dan voor houtskool. Wil je uitgebreid gaan barbecueën en heb je gerechten die een langere bereidingstijd nodig hebben? Kies er dan voor om met briketten te gaan barbecueën.
Houtskool | |
Voordelen | Nadelen |
Brandt snel | Brandt minder lang dan briketten |
Komen snel op temperstuur | |
Geen gebruik van bindmiddel (chemicaliën) |
Briketten |
|
Voordelen | Nadelen |
Branden gelijkmatiger | Duurt langer voordat ze branden |
Blijven lang op constante temperatuur | Temperatuur minder goed te regelen (blijven lang constant, dus duurt langer om temperatuur omlaag of omhoog te krijgen) |
Gebruik van bindmiddel (waardoor niet geschikt voor keramische barbecues) |