Wat is een kampeervakantie zonder kampvuur? Koken op vuur, de gezelligheid, de warmte… Maar hoe krijg je dat vuur eigenlijk aan? Een goede voorbereiding is het halve werk en geduld is een schone zaak. Om vuur te maken heb je altijd drie dingen nodig:
- Brandstof
- Zuurstof
- Ontbrandingstemperatuur
De zuurstof en de brandstof zijn het voedsel van het vuur en de ontbrandingstemperatuur is de warmte die nodig is om een brandstof te laten branden. Belangrijk om te weten:
1. Zoek een veilige plaats! - hou de grond in een straal van 1 meter om het vuur brandvrij - blijf uit de buurt van (licht) ontvlambare zaken zoals een tent of overhangende takken etc. - hou altijd blusmaterialen bij de hand zoals water of zand.
2. Verzamel droog hout of ander materiaal Leg in het midden van je vuur een bedje van tondel neer: licht ontvlambaar materiaal dat snel brandt zoals dennenappels, droge houtkrullen, donsveertjes uit een vogelnest. Of (zelfgemaakte) aanmaakblokjes of proppen papier.
3. Aanmaakhout Maak rondom de tondel een kleine piramide van aanmaakhout: kleine en dunne droge takken en twijgjes die snel vlam vatten. Laat aan de kant waar de wind vandaan komt een opening over om het vuur later aan te steken. Verzamel veel aanmaakhout, want dit verbrandt snel en je kunt er veel van nodig hebben.
4. Brandhout Maak rondom de kleine piramide een grotere piramide van brandhout: grotere dikke takken die niet zo snel vlam vatten, maar wel lang branden als ze eenmaal branden. Laat weer in de richting van de wind een opening open. Zorg ervoor dat je genoeg brandhout hebt zodat het vuur lang genoeg aanblijft!
5. Aansteken De meest simpele manier is met een lucifer maar ook zonder lucifers kun je een vuur aanmaken, bijvoorbeeld met een Fire starter en andere handige producten van Light my fire. Altijd handig om bij je te hebben!
Vuur aan houden Als het vuur alleen nog gloeit, kun je zachtjes op de gloeiende stukjes blazen (alsof je aan het fluiten bent) waardoor er extra zuurstof bij komt. Als je vuur goed brandt, kun je er steeds dikkere takken brandhout op leggen. Ook niet teveel, want dan kan het vuur verstikken.
Vuur doven Zorg ervoor dat je vuur na afloop goed gedoofd is! Begin met het verspreiden van het hout en gebruik droog zand. Doe dit nooit met een grote hoeveelheid water i.v.m. kans op ernstige brandwonden door de hete stoomwolk.
Lees hier het uitgebreide artikel met tips en informatie over kampvuur maken.
Bron: ScoutPedia.